3 Nisan 2001 Salı

Meçhul politikacı anıtı

Belki farkında değilsiniz ama, geçtiğimiz perşembe çok önemli bir olay oldu.

"Türkiye, tarihi günlerinden birini daha yaşadı," bile diyebilirim, kendimi tutmasam.

Bin dolar bir milyar lira oldu.

Ve hepimiz milyarder olduk.

Peki, "neredeyse hepimiz," diyelim. Türkiye'de yaşayan 65 milyon Türk'ün en az 20 milyonunun bin doları yok mudur, tutucu bir tahminle? Vardır. O zaman, demek ki 'Türküm, doğruyum, çalışkanım ve milyarderim' diyebilecek en az 20 milyon kişi var ülkemizde.

Şimdi bu muhteşem evrimin nasıl meydana geldiğine kısaca bir göz atalım. Merkez Bankası, Türk Lirası'nın dalgalanmaya terkedildiği geçen şubat ayından bu yana ilk defa, geçen perşembe (29 Mart) bir ihale yaparak bankalara dolar sattı. Serbest piyasada daha önce bir milyonu görmüş olan dolar, bu müzayedede altı sıfırlı rakam ile ilk defa buluşmuş oldu. Yani resmileşti.

Dünyanın en zengin ülkesi olan Amerika'da bile 20 milyarder yokken bu genç demokrasinin 20 milyon milyarder yaratmasını yabana atmamak lazım. Bu, bir millet için az buz bir başarı değildir.

Onun için meclis hemen toplanmalı ve 29 Mart'ı Milli Milyarderlik Günü ilan etmeli. Nasıl gösterdikleri kahramanlıklarf dolayısıyla Maraş'ı "Kahramanmaraş," Urfa'yı "Şanlıurfa" olarak yeniden isimlendirdi ise, Türkiye'ye de yeni statüsüne uygun bir isim vermeli. Ben TC'nin MTC olmasını öneriyorum. Milyarder Türkiye Cumhuriyeti. Veya Müreffeh Türkiye Cumhuriyeti.

Günün mana ve ehemmiyetini tescil etmek üzere bir milyar liralık banknotlar çıkarılmalı. Bu başarıyı en çok 1960 - 2000 yıllarına damgasına vurmuş iki politikacıya borçluyuz. Onun için banknotların bir yüzünde Demirel, diğerinde Ecevit'in portreleri olmalı. Demirel, başarılarına bürokrasinin katkılarını sembolize etmesi için kaput bezinden siyah kolluk takmalı. Ecevit ise bu dönemde yapılan askeri müdahalelerin unutulmadığını göstermek için postal ve onbaşı üniforması ile görünmeli.

Banknotun "manzara" bölümleri için de birkaç önerim var. Bunlardan biri banknot basan bir matbaa, diğeri arabasının penceresinden çıkardığı elindeki 10 milyon TL'yi trafik polisine pas eden bir vatandaş olabilir.

Banknotun şurasına burasına bitmez tükenmez terör ve anarşi kurbanlarını sembolize etmek için kanlı cesetler serpiştirilmeli.

Tabii, bu 40 yıllık milyarderleştirme hareketine katkıda bulunanların tümünü bir banknota sığdırmak, banknot bir milyar TL'lik bile olsa, mümkün olmayacak.

Onun için hatıra pulları çıkarılmalı. Bütün Hazine müsteşarları, Merkez Bankası başkanlarını içine alacak bir pul dizisi görmek istiyorum ben şahsen. Bayındırlık bakanları ile ekonomiden sorumlu devlet bakanları da unutulmamalı. Devlet bankalarından sorumlu devlet bakanları için, milletin kazık sokulan nahiyesini sembolize eden yuvarlak pullar dizayn etmek gerekeceğine inanıyorum.

Bir de Meçhul Politikacı anıtı gerekecek. Dizinin dibinde bir Picasso tablosu, birkaç eroin torbası ve birkaç ceset bulunan biri olmalı bu, ceplerinden banknot fışkıran erkek figürü. Sağ eline bir Havana puro gerekecek. Sol eli ile, dalgın dalgın bir vatandaşın gırtlağını sıkıyor olabilir. Bir yerlerine bir tabanca, tespih, muska ve çiğköftef sokuşturmak gerekecek.

Ne diyorsunuz?

EN ÇOK OKUNANLAR