19 Mart 2002 Salı

Süleyman ama Kanuni değil

Bazen merak ediyorum, acaba Süleyman Demirel hapiste çürüyen yeğenini düşünüp, keşke iktidarda olduğum yıllarda barajlar kuracağıma sağlam bir adalet sistemi kursaydım diye düşünüyor mu?

Bir "Kanuni" Süleyman da ben olsaydım.

Ne barajlar krallığı, ne babalık, ne yedi defa başbakanlığa gelip gitme işe yaradı. Dolaş bir memleketin mahkemelerini; duvarlarda asılı dava listelerine, koridorları dolduran kirli kalabalıklara bak, ay sonunu getirmekten aciz savcı ve yargıçlarla konuş,fbirbirini tutmayan yargı kararlarını oku, yönetimini mapusların gardiyanlardan devraldığı hapishaneleri gez.

Bütçeleri hatırla. Neden eğitim ve adalete bu kadar az para ayrılıyordu da, örneğin, savunmaya kamyonla gidiyordu paralar?

Barajlar yapılmasaydı karanlıkta kalacaktık. Ama adaletsizliğin karanlığından daha koyu bir karanlık var mı?

Siz hiç mahkeme kapısında beklediniz mi?

Hücrede yattınız mı?

Hudutlar güçlü, asayiş "berkemal" ama hayat kalitesi düşük. Avrupa'nın en cılız adalet sistemine sahibiz. Türkiye, sadece politikacıların söylevlerinde bir hukuk devletidir. Yargı sadece retorikte bağımsızdır.

İşte lazım oldu.

Adamcağız zindana düşeli bir yılı geçti. Belki çaldı, belki çalmadı mudilerin paralarını. Çivi çiviyi söker ama adaletsizlik adaletsizliği sökmez.

Gözaltı ceza değildir. Bizde oldu. Yedi defa başbakan, bir defa cumhurbaşkanı oldunuz -onu unutuyordum az daha çünkü hatırlanacak bir şey yapmamıştınız- ama Türkiye'de hâlâ gözaltı ile hapis cezasını karıştırıyorlar. Avrupa'da hiçbir yerde bu kadar uzun gözaltı yok, Sırbistan'ı saymazsanız, ki ondan bile emin değilim.

Cumhurbaşkanı, başbakan olsaydınız bunlar olmazdı tabii. Kim cesaret edecekti başbakanın, cumhurbaşkanının yeğenini kelepçeye vurup teşhir etmeye ve bitmez bir gözaltında çürütmeye? Belki sandınız ki bu saltanat hiç sona ermeyecek. İpleri hep elinizde tutacaksınız.

Saltanatı mutlak ve sona ermeyen adalet getirseydiniz memlekete, böyle olmayacaktı.

Siz çok uzun zaman iktidarda kaldınız ama başarınız kısa oldu.

Yeğeninizin hapiste olması, o uzun yıllara dair ilginç şeyler anlatabilir kulak verenlere.

EN ÇOK OKUNANLAR